Bir görüntü üretme mekanizması olan kamera obskura, Latince camera obscura, ‘karanlık oda’ anlamına gelir. Işık, iğne deliğinden geçerek dört tarafı kapalı halde bulunan karanlık odaya girer ve dış gerçekliğin bir görüntüsü içeriye yansır. Ancak, içeriye yansıyan görüntü dış gerçekliğin bir kopyası değil, onun ters yüz edilmiş ve bozulmuş bir biçimidir. Gerçeklikle olan ilişkilerimizin yoğun müdahale altında olduğu, doğru/yanlış, gerçek/sahte, iyi/kötü gibi ayrımların belirsizleştirildiği bir çağda yaşıyoruz, sanki karanlık bir odanın içindeyiz.
Cumhuriyet 100 yaşında, memleketimiz ise büyük bir yoksulluğun, sosyal buhranın, ekonomik ve mental sömürünün tam ortasında bulunuyor. Medenileşme yolunda elde ettiğimiz kazanımlarımızı kaybediyoruz.
Cumhuriyet üzerinde, yaşadığımız topraklar üzerinde yeniden düşünmeye ve bunlar hakkındaki normatif değerlerimizi yeniden tesis etmeye ihtiyacımız var. Anadolu değerlerini tanımaya, onlarla yeniden, farklı kanallarla etkileşime geçmeye ihtiyacımız var.
Kamera Obskura sosyal demokrat çizgide bir yayın platformudur ve içeriklerini normatif siyasetin konusu olabilecek düşünce yazıları oluşturur. Kamera’da düzenli olarak yayınlanacak yazılara ek olarak söyleşiler yapmak, akademik ve entelektüel yazındaki önemli içeriklerin Türkçe’ye çevirisini yapmak, belirlediğimiz konu başlıkları hakkında özel yazı dizileri oluşturmak da istiyoruz.
Okumak, konuşmak, tartışmak ve birlikte olmak zorundayız.
İnsan kaynağımızı birikimlerini paylaşmaya, katkı vermeye ve birlikte olmaya çağırıyoruz. Karanlıklara bir parça olsun ışık tutmak istiyoruz.